marți, 21 ianuarie 2014

Ia romaneasca traditionala cucereste lumea - II

Am analizat-o: cusaturile, , simplitatea, materialul creponat si subtire, produsul este foarte similar cu iile confectionate la noi in tara. Pretul de 410$ este poate urias si umflat de publicitate, insa consideram ca designerii autohtoni isi pot vinde creatiile de inspiratie folclorica, cel putin la fel de bine.

Creatiile de inspiratie romaneasca ar trebui sa devina insa mai exclusiviste, ci nu etichetate cu expresiile zaharisite: “costume nationale” sau “obiecte de artizanat”.

Acestea fiind spuse, nu putem fi decat mandrii cu ei, cei care promoveaza cultura si spiritul national pentru ca progresul este in mainile si mintile acestora.
Creatorul si mentorul Adrian Oianu, alaturi de Lana, ultima revelatie autohtona in materie de print, sunt numele care ne-au inspirat in ultima vreme si cele care sunt demne sa fie modele autentice romanesti pe Stylista.ro.


Adrian Oianu - Modele romanesti, folclorice

Adrian Oianu
Iesind din zona “bohemian”, modelele de mai sus apartin colectiilor lui Adrian Oianu, “Suflecata pana’n brau” si “T-shirt’ul romanesc” si reprezinta un altfel de focus pe motivele romanesti de inspiratie folclorica. Fie ca este vorba de o rochie sau de o piesa banala, dar moderna – tricoul – designul cucereste o parte din spiritul national si nu ai cum sa nu simti un pic de patriotism doar privindu-le. Creatorul a inteles ca aceasta e directia care asigura progresul in moda romaneasca, pentru ca exista cate o referire aproape in fiecare colectie la traditie, chiar si prin denumirea produselor. (ex. Doika)

Lana Dumitru - Creatii inspiratie folclorica

Lana

Lana
Lana - Jacheta imprimata cu motive romanesti
Rochiile create de Lana sau jacheta customizata pentru un concurs Puma, sunt poate cea mai clara dovada de ecletism in materie de moda. Motivele romanesti se reflecta aici la nivelul imprimeului, care reuseste sa metamorfozeze piesele vestimentare intr-un mod surprinzator.
Ce efect credeai ca vor avea motivele romanesti cand ai ales sa le integrezi in creatiile tale?

“In 2009, cand am creat rochia cu motive romanesti, aceasta era doar una dintre temele colectiei mele de licenta. Astazi, dupa mai bine de 2 ani – imi dau seama ca poate a fost un impuls pozitiv pentru toti designerii romani.”

LANA
Fie ca este vorba despre rochia cu timbre sau tapiseria traditionala, efectele vizuale sunt atat de dinamice si inspirationale, incat nu putem fi decat curiosi ce se va regasi pe urmatoarele modele ale Lanei. (Vezi ultima ei colectie aici).
Sursa: http://www.stylista.ro/folclor-de-viitor-inspiratia-romaneasca/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu